Boliglån for begyndere…

Vil du virkelig gerne optage et billigere lån, så er der enkelte centrale parametre du skal kende til. Indledningsvis, så kan du adskille lån på to låne-områder. Skal du bede om et nyt lån eller skal du forandre et igangværende lån.

Uanset om du er AC medarbejder, så er det de samme forhold, der påvirker dit lån. Medmindre du er konge, så er det udregning og former. Det vil sige at låneudbyderen er græskkatolsk om du er pålidelig og har evnet at opspare en stor pose penge eller leve kun af pasta i 4 år. Der er via lovgivning givet nogle rammer, som låneudbyderne skal agere inden for. De kan altså ikke selv vælge at bevilge et lån, fordi du fremstår som en rar person. Uanset om du vil låne til en Audi, Volvo eller sågar lommepenge til ren shopping, så er der nogle værktøj du kan bruge.

Vil du gerne låne til en ejerbolig, så er din årsindkomst altafgørende, hvorimod din eksisterende formue er sekundær. Hvis du i forvejen bor i ejerlejlighed, så er det din totale låne evne, som er det du skal fokusere på. Du skal også tænke på, at låneudbyderen skal have sikkerhed. De lovgivninger, som banken skal følge, er lavet for at give dig som låntager et sikkerhedsnet så, at du ikke går fallit. Hvis man skal låne til opstart af virksomhed, så kan alle danskere låne op til 250 tusinde kr. hvis du ellers er gældsfri. Et køretøj taber i modsætning til en bolig værdi hurtigt, og så er der mere lånrisiko for banken.

Når du sidder til mødet og får et afslag, så skal du ikke tage afslaget, hverken personligt eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters opfattelse af kravene kan være noget anderledes, hvilket kan være afgørende. Du kan også spørge ind til, hvorledes du kan forbedre dine lånemuligheder. Skal du fx opspare en større pose penge, få anden løn eller bruge en alternativ lånetype?

Idet du har fået lånet, så skal du blot underskrive. Men også her skal du være super opmærksom. Gennemlæs vilkårene, for der kan være vigtige ting, du bør stille krav om. Bliv klogere på internettet, f.eks. bt.dk eller borsen.dk, og læs historier om hvilke oprettelsesgebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse banken på når du skal forhandle. Banken tager sig nemlig betalt for at lave lånet til dig.

Når dit lån er tildelt, skal du have dem ind på din Opsparingskonto. Der går normalt ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en båd, så er det væsentligt, at du ikke spenderer lånet på andre ting end, der står skrevet i lånedokumentet. I tilfælde af, at du vil købe noget andet bør du have en clearing om det.