Træk i de rigtige tråde

Vil du godt optage et billigere lån, så er der nogle centrale områder du skal kende til. Fremfor alt, så bør du adskille lån på 2 låne-områder. Skal du ha et nyt lån eller skal du ændre et igangværende lån.

Selvom du er brandmand, så er det de selv samme ting, der har indvirkning på din låneevne. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Det vil sige at din bank er ligeglade om du er troværdig og har evnet at spare en masse op eller leve i fattigdom i 6 år. Der er altså givet nogle spilleregler, som låneudbyderne skal agere inden for. De kan dermed ikke på egen hånd vælge at give et lån, fordi du lyder som en troværdig person. Hvad enten du vil låne til en Seat, Volvo eller sågar skejser til ren shopping, så er der flere forskellige tråde du kan bruge.

Hvis du gerne vil låne til en bolig, så er din bruttoløn afgørende, mens din eksisterende kapital er andenviolin. Såfremt du allerede bor i hus, så er det din samlede kredit værdighed, der er vigtigst. Du skal have in mente, at långiveren skal have stillet sikkerhed. De retningslinjer, som låneudbyderen skal overholde, er lavet for at give dig som låner sikkerhed for, at du ikke låne mere end du kan. Hvis man skal låne til tant og fjas, så kan alle danskere låne op til en kvart million kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj taber i modsætning til en bolig værdien hurtigt, og så er der øget lånerisiko for banken.

Når du sidder til bankmødet og får et afslag af bankrådgiveren, så skal du ikke opfatte afslaget, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre bankers tolkning af lovgivningen kan være noget anderledes, hvilket kan være udslagsgivende. Men du kan også spørge ind til, hvorledes du kan forbedre dine lånemuligheder. Skal du fx skaffe en større opsparing, få en lønstigning eller skifte til en alternativ lånemetode?

Idet du har fået lånet, så skal du egentlig bare underskrive tilbuddet. Men også her skal du være afsindig påpasselig. Gennemlæs betingelserne, for der kan være vigtige ting, som du bør anfægte. Gå på jagt på nyhedsmedier, for eksempel dr.dk og b.dk, og læs artikler om de rentegebyrer og afgifter du kan presse prisen på når du forhandler. Banken tager sig godt betalt for at lave lånet til dig.

Når dit lån er tildelt, så skal du have dem ind på din Opsparingskonto. Der går normalt ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en campingvogn, så er det vigtigt, at du ikke bruger de lånte penge på andre ting end det, der står i lånedokumentet. Hvis du vil købe noget andet bør du have et skriftligt samtykke om dette.